Blandare är något som krävs i alla badrum. Oavsett om du satsar på en dusch eller ett badkar till ditt badrum så behövs en blandare. Ibland använder man ordet vattenkran istället för blandare. Men egentligen är det två skilda saker. Blandaren blandar varmvatten och kallvatten, medan vattenkranen är den anordning som används för att tappa ur vattnet. Oftast sitter allt ihop, såväl blandare som kran och ett temperaturvred för att reglera temperaturen på vattnet.

Det finns ett stort urval av både duschblandare och blandare till badkar i alla prisklasser, design märken och utföranden. Just designade blandare är något som kommer allt mer. Tänk dock på att det går lite mode i designmodeller. En badkarsblandare som är inne ett år kan lika gärna vara ute året därpå. Det viktigaste är dock att blandaren passar ihop med ditt badkar och badrumsinredning. Eftersom dom flesta tänker relativt långsiktig vad gäller inredning av badrum är det många som går på klassiska och tidlösa modeller som räcker länge utseendemässigt vad gäller både badkar och badkarsblandare.

När du köper blandare så finns det några saker du bör tänka på.

  • Idag finns det gott om energisnåla blandare. Det kan vara en god investering att välja en sådan, du kommer att se skillnad på dina räkningar samtidigt som du gör en insats för miljön.
  • Välj en blandare av hög kvalitet. Ofta är det inte så stor skillnad på priset, men hållbarheten kanske är flera år längre och då lönar det sig i längden. Det är inte heller alltid som en dyrare blandare än bättre än en billig, det viktiga är att jämföra blandarens funktioner och specifikationer.
  • Du kan gärna gå runt och titta på olika blandare på badrumsbutikerna i den stad du bor. Då får du klämma och känna på dem och även möjlighet att prova dem i en autentisk miljö. Men för att få det billigaste priset lönar det sig ofta att beställa badkarsblandaren på nätet när du väl har bestämt dig för vilken modell du vill ha.
  • En blandare håller väldigt länge, men man kan behöva köpa reservdelar under tiden. Om du väljer ett välkänt märke på blandaren kommer det att vara lättare att få tag på reservdelar även när det gått några år sedan du köpte den.