Duschkabin, duschvägg, duschhörna … det finns många märken, och utföranden på duschar idag. Duschen kan användas som ersättning eller komplement till badkaret i ditt badrum. Det finns massor av möjligheter att utforma sitt badrum idag.

En dusch är inte heller längre bara en dusch – vad sägs om en massagedusch eller varför inte en duschkabin för två med en härligt stor takdusch ovanför? De olika duschalternativen finns i alla prisklasser, frågan är hur mycket du vill läga ned?

Om man inte har en klar idé om vad för typ av dush man är ute efter är det inte helt trivialt att sätta sig in i duschvärlden. Du ska naturligtvis utgår ifrån hur just ditt badrum ser ut och passa på att tänka igenom möjligheterna för ditt badrum. Några av de vanligaste alternativen för duschar är:

  • duschkabin,
  • duschvägg,
  • duschhörna eller
  • badkarsvägg om du vill kombinera.

Nedan hittar du fakta och tips om du ska köpa dusch.

Duschkabin

En duschkabin är en fristående badrumsmöbel som du kliver in i för att duscha. Du stänger för med en skjutdörr, dragdörr eller så är ena sidan av duschkabinen öppen och där kan du fästa ett duschdraperi. I duschkabinen finns duschmunstycke och avlopp. Duschkabiner finns i många slags storlekar och utföranden, såväl i plast som i glas. Du kan välja till olika saker för att få maximal lyxkänsla när du duschar, vad sägs om takdusch eller en duschkabin med inbyggda massagestrålar.

Fristående duschvägg

En fristående duschvägg består i stort sett av flera glasskivor eller plastskivor som du använder för att glasa in en hörna i badrummet. Tanken är dels att vattnet ska hålla sig inom ett begränsat område när du duschar och dels att du ska kunna få lite avskildhet. Det finns även duschväggar som är tillverkade så att man inte ska kunna se in genom dem. Dessa används dock mest i offentliga miljöer.

Badkarsvägg

Om du har ett badkar och använder dig av ett duschdraperi för att inte blöta ner hela badrummet så kan du som alternativ sätta upp en badkarsvägg istället. Det är en en glasvägg som du monterar fast på ett traditionellt badkar. Det finns olika utformningar på glasväggen och det går även att sätta fast flera glasväggar för att på sätt glasa in en badkarshörna. En badkarsvägg är oftast väldigt lättmonterad och vanligen kan man vika den åt olika håll för att enkelt komma i och ur badkaret.

Duschhörna

En duschhörna kan skapas genom att du sätter upp en vägg för att dela av badrummet. Denna vägg kan du exempelvis kakla eller lägga mosaik på. Glasbetong är också ett material som använts mycket i badrum den senaste tiden. Det finns också duschhörnor i färdiga utformningar och då påminner de om en duschkabin, fast man står direkt på golvet och duschar. Denna form av duschhörna består alltså av två eller fler glasväggar som sätts ihop för att bilda en duschhörna, ofta består en del av duschhörnan av skjutdörrar.