Har du 160 000 kronor till övers som du inte vet vad du ska använda till? Har du dessutom snuddat vid tanken på att skaffa ett nytt och lyxigt badkar som ingen annan i bekantskapskretsen någonsin har sett maken till? Då ska du genast rusa iväg till K-Rauta eller Bauhaus eller något annat byggvaruhus och köpa ett lyxbadkar av modellen Stainless Steel Ofuro.

För de slantarna får du nämligen en badtunna i rostfritt stål och kromade detaljer. Denna överdådigt lyxiga badbalja har 18 inbyggda jetstrålar som du kontrollerar med hjälp av ett lätt tryck på en knapp som finns på insidan av badtunnan. Jetstrålarna bidrar till att du får en verkligt skön, avslappnande och uppfriskande massage medan du badar. En trappa med halkskydd och tillhörande ledstång, allt givetvis tillverkat i rostfritt stål, leder upp till tunnans topp.

Ofuro är japanska och betyder helt enkelt ”bad”. Detta är en modell av badkar som man sitter i när man badar. Till skillnad från det västerländska, traditionella badkaret är ofuron betydligt djupare så att vattnet kan nå upp till halsen på den badande. En annan skillnad mot de traditionella västerländska badkaren av emaljerad plåt är att en japansk ofuro oftast är tillverkad i trä, gärna hinoki som är en japansk cypress.

I takt med att ofuron har gjort sitt intåg även hos oss i väst så har badkarstillverkarna vädrat morgonluft och börjat att producera dessa japanska sittbadkar i allt större skala. En skillnad mot den japanska förlagan är att ofuron i Sverige mer liknar sin avlägsna kusin lögarbadet. Om man i Japan oftast brukar bada i en fyrkantig ofuro så sker sådana bad i Sverige i runda tunnor. Japanerna badar dessutom helst ensamma i sin ofuro till skillnad mot de svenska badarna som mer än gärna vill vara ett helt gäng som gemensamt hoppar i ofuron.

 

Den ofuro som vi nämnde inledningsvis är alltså ett extremt exempel på en riktigt lyxig och dyr badtunna, till yttermera visso tillverkad i rostfritt stål. Det bör dock i sanningens namn även nämnas att det finns tillverkare som säljer japanska badtunnor för en eller ett par tusenlappar och uppåt. Men dessa är tillverkade av vanligt svenskt trä och kräver att du värmer upp badvattnet i baljan med hjälp av en vedeldad kamin.