Välja blandare

Blandare är något som krävs i alla badrum. Oavsett om du satsar på en dusch eller ett badkar till ditt badrum så behövs en blandare. Ibland använder man ordet vattenkran istället för blandare. Men egentligen är det två skilda saker. Blandaren blandar varmvatten och kallvatten, medan vattenkranen är den anordning som används för att tappa ur vattnet. Oftast sitter allt ihop, såväl blandare som kran och ett temperaturvred för att reglera temperaturen på vattnet.

Mer om badkar »

Sittbadkar – För det lilla badrummet

Badkar finns ju som bekant i många former och storlekar. Sittbadkar är en variant som passar för mindre badrum. Att bada är inte bara skönt, utan också avkopplande och avstressande och många önskar sig därför ett badkar till sitt badrum. Men tyvärr är många badrum alltför små och trånga för att ett fullstort badkar kan få plats. En jacuzzi eller bubbelpool är något man bara kan drömma om. Istället installerar man en dusch och fortsätter drömma om en dag då man får ett badkar istället.

Mer om badkar »

Duschkabin, duschvägg eller duschhörna?

Duschkabin, duschvägg, duschhörna … det finns många märken, och utföranden på duschar idag. Duschen kan användas som ersättning eller komplement till badkaret i ditt badrum. Det finns massor av möjligheter att utforma sitt badrum idag.

En dusch är inte heller längre bara en dusch – vad sägs om en massagedusch eller varför inte en duschkabin för två med en härligt stor takdusch ovanför? De olika duschalternativen finns i alla prisklasser, frågan är hur mycket du vill läga ned?

Mer om badkar »

Badkarstrender

 

bubbelbadkar-jacuzziBadkaret är kanske inte det mest trendkänsligaste som finns även om den ökat i och med intresset för heminredning. Badandet och badkar har historiskt sett hittills endast haft ett praktiskt syfte att bli ren och hålla en god hygien. Det har varit en funktionell aktivitet. Romarna och turkarna utvecklade visserligen badandets hälsobringande aspekter när de byggde sina badplatser kring heta källor och termalbad. Men själva badkaret har varit med i sitt grundutförande sen åtminstone 1700 f Kr.

Mer om badkar »

Lyxbadkaret Ofuro

 

Har du 160 000 kronor till övers som du inte vet vad du ska använda till? Har du dessutom snuddat vid tanken på att skaffa ett nytt och lyxigt badkar som ingen annan i bekantskapskretsen någonsin har sett maken till? Då ska du genast rusa iväg till K-Rauta eller Bauhaus eller något annat byggvaruhus och köpa ett lyxbadkar av modellen Stainless Steel Ofuro.

Mer om badkar »

Lögarbad (badtunna)

Ett lögarbad, eller badtunna som man mer vardagligt brukar kalla denna modell av badkar för utomhusbruk, är rätt och slätt en trätunna av större modell som man använder för att bada i. Ett lögarbad byggs som regel i trä av upprättstående brädor. En vedeldad kamin som finns i anslutning till badtunnan används för att värma badvattnet.

En ofta utbredd missuppfattning är att lögarbadet skulle vara någon form av utomhusjacuzzi. Så är dock icke fallet. Ett lögarbad används enbart för heta bad och kan inte skapa de bubblor och jetstrålar som är utmärkande för jacuzzin.

Badtunnorna som säljs på marknaden tillverkas i olika storlekar och finns för 4-12 personer. Det handlar som alla kan förstå om ganska stora baljor.

En badtunna är konstruerad att vara självtätande på så sätt att det varma vattnet tränger in i tunnans trä och därmed får det att svälla. Det krävs dock minst fem decimeters vattendjup för att lögarbadet ska hålla fullständigt tätt.

Det finurliga med lögarbadet är att man kan bada i det tillsammans med andra. En riktig höjdare är att en bitande kall vinterkväll samla hela kompisgänget för ett dopp i tunnan. Det kan snöa lika väl som det kan vara stjärnklart ute, det spelar ingen som helst roll så länge den vedeldade kaminen har gjort sitt och vattnet håller tillräckligt hög temperatur. Den trivsamma gemenskapen som skapas i tunnans varma vatten förstärks på ett markant sätt med hjälp av lite god mat och dryck som gärna får finnas på armlängds avstånd bredvid badtunnan.

En annan bra sak med ett lögarbad är att man kan använda det året om; sommar som vinter, höst och vår. Prova gärna att krydda badvattnet med lavendel, mynta, citron, lime, apelsin eller någon annan avslappnande och trivselhöjande badkrydda.

Sveriges förmodligen mest berömda lögarbad torde vara det som i vart fall under valrörelsen inför riksdagsvalet 2006 var i centerledaren Maud Olofssons ägo. Det var denna tunna som de fyra borgerliga partiledarna badade tillsammans i under partiledaröverläggningarna inför den gemensamma valplattformen ”Allians för Sverige”.