Badkar finns ju som bekant i många former och storlekar. Sittbadkar är en variant som passar för mindre badrum. Att bada är inte bara skönt, utan också avkopplande och avstressande och många önskar sig därför ett badkar till sitt badrum. Men tyvärr är många badrum alltför små och trånga för att ett fullstort badkar kan få plats. En jacuzzi eller bubbelpool är något man bara kan drömma om. Istället installerar man en dusch och fortsätter drömma om en dag då man får ett badkar istället.

Men det behöver inte stanna vid en dröm – det finns utmärkta sittbadkar som inte alls tar mycket plats. Får du plats med en dusch i ditt badrum så får du säkert plats med ett sittbadkar istället. Visserligen kan du inte sträcka ut dig raklång, men ett sittbadkar är bekvämt och du får alla fördelar som ett badkar innebär, fast på mindre yta. Miljömässigt och ekonomiskt är ett sittbadkar också en vinst, eftersom det går åt mindre vatten för att fylla badkaret.

Vad är typiskt för ett sittbadkar?

Ett sittbadkar är ett badkar som i stort sett är fyrkantigt. Det påminner om en dusch, fast bara hälften så hög samt med en dörr i fronten så man lätt kan stiga i och ur badkaret. I badkaret finns ergonimiskt utformad sittplats samt kranar och duschmunstycke, så du kan både sitta ner och bada alternativt sitta och duscha. Som tillval finns också sittbadkar med massagefunktion då du kan få en skön hydromassage under tiden du badar. Ett sittbadkar är kompakt och ofta en mycket praktisk lösning i de flesta badrum. För dig som har barn är ett sittbadkar också ofta ett mer uppskattat alternativ än en dusch. Badkarsdörren är ofta avtagbar och finns såväl vänsterhängd som högerhängd för att passa in i alla badrum.

Att tänka på när du ska köpa ett sittbadkar

Det finns såklart sittbadkar i alla prisklasser, både dyra och billiga badkar med många avancerade funktioner eller bara de mest grundläggande funktionerna. Det som är viktigt att tänka på när du ska köpa ett sittbadkar är att välja de funktioner du vill ha och behöver. Ett badkar är alltid en investering, oavsett om du väljer ett vanligt badkar, ett massagebadkar, bubbelbadkar eller ett sittbadkar. Därför lönar det sig att välja ett badkar som har en lång hållbarhet, inte enbart i fråga om kvalitet och material utan även när det gäller funktioner.

Storleken är ofta viktig när det gäller sittbadkar, kanske viktigare än när det gäller andra sorters badkar, just för att man ofta väljer sittbadkar för att man har ett trångt och litet badrum. Ett sittbadkar kan hålla i 15 till 20 år, så det är viktigt att tänka på att man ska leva med det länge. Ett tips är därför att fundera över att välja en tidlös och klassisk design som passar in med den övriga inredningen i badrummet.