Ett lögarbad, eller badtunna som man mer vardagligt brukar kalla denna modell av badkar för utomhusbruk, är rätt och slätt en trätunna av större modell som man använder för att bada i. Ett lögarbad byggs som regel i trä av upprättstående brädor. En vedeldad kamin som finns i anslutning till badtunnan används för att värma badvattnet.

En ofta utbredd missuppfattning är att lögarbadet skulle vara någon form av utomhusjacuzzi. Så är dock icke fallet. Ett lögarbad används enbart för heta bad och kan inte skapa de bubblor och jetstrålar som är utmärkande för jacuzzin.

Badtunnorna som säljs på marknaden tillverkas i olika storlekar och finns för 4-12 personer. Det handlar som alla kan förstå om ganska stora baljor.

En badtunna är konstruerad att vara självtätande på så sätt att det varma vattnet tränger in i tunnans trä och därmed får det att svälla. Det krävs dock minst fem decimeters vattendjup för att lögarbadet ska hålla fullständigt tätt.

Det finurliga med lögarbadet är att man kan bada i det tillsammans med andra. En riktig höjdare är att en bitande kall vinterkväll samla hela kompisgänget för ett dopp i tunnan. Det kan snöa lika väl som det kan vara stjärnklart ute, det spelar ingen som helst roll så länge den vedeldade kaminen har gjort sitt och vattnet håller tillräckligt hög temperatur. Den trivsamma gemenskapen som skapas i tunnans varma vatten förstärks på ett markant sätt med hjälp av lite god mat och dryck som gärna får finnas på armlängds avstånd bredvid badtunnan.

En annan bra sak med ett lögarbad är att man kan använda det året om; sommar som vinter, höst och vår. Prova gärna att krydda badvattnet med lavendel, mynta, citron, lime, apelsin eller någon annan avslappnande och trivselhöjande badkrydda.

Sveriges förmodligen mest berömda lögarbad torde vara det som i vart fall under valrörelsen inför riksdagsvalet 2006 var i centerledaren Maud Olofssons ägo. Det var denna tunna som de fyra borgerliga partiledarna badade tillsammans i under partiledaröverläggningarna inför den gemensamma valplattformen ”Allians för Sverige”.