Att fixa ett spa hemma eller spabad utomhus är företeelser som blir alltmer populära. Ett spabad är en vidareutveckling av ett bubbelbadkar. Många använder dock begreppet som synonymt med massage och bubbelbadkar. Med spabad avser man oftast spabad som är konstruerade för att kunna användas utomhus året om. Antingen har du spabadet hemma på tomten eller som många gör: på verandan. Ett roligt och avkopplande sätt att umgås med familj och vänner då ett spabad ofta är generöst utformat för att flera ska kunna bada samtidigt. Det finns dock spabad i en mängd olika storlekar och prisklasser varför det är relativt enkelt att hitta ett spabad som passar dig och din familj.

Det finns dokumenterat att en spabad innebär många hälsofördelar, som tex. att motverka stress, verka muskelavslappnande och bidra till en bättre sömn. Det finns en rad olika saker och badrumsprodukter som kan bidra för att skapa en totalt spaupplevelse inomhus. Grunden i de flesta fall är ett massagebadkar. Självklart kan du också välja att installera en riktig jacuzzi eller ett  bubbelbadkar i badrummet. Oavsett vilket slags badkar du väljer kan du skapa den ultimata spaupplevelsen hemma. Här hittar du några tips som hjälper dig komma igång.

Att skapa ett hemmaspa

Grunden i ditt hemmaspa är förstås ditt badkar. Den nya generationens bubbelbadkar och spabad ger dig möjligheten att ligga bekvämt i de ergonomiskt utformade badkaren och ta det lugnt medan vattenstrålar och luftbubblor masserar kroppens alla delar. Men för att nå en riktigt härlig spaupplevelse så räcker det inte bara att installera själva badkaret. Du måste även tänka på viktiga detaljer i miljön runt omkring.

  • När du ser på vatten så finner du ro. Spabadet är utformat så att vattnet och dess rörelser tydligt framhävs. Men du kan förstärka vattnets goda egenskaper genom att ha en trädgårdsdamm, ett akvarium, ett vattenfall, vaser av glas med vatten i tex. Synen av vatten har en avslappnande effekt som gör sig perfekt i ett hemmaspa.
  • Städa din spahörna så att din spamiljö blir ren och ordnad. Ta bort allt som påminner dig om vardagen, alla plikter, måsten, stress och press. Se till att du får en miljö för avkoppling och avslappning.
  • Välj naturliga ljuskällor. Dagsljus är bäst och gärna ett mjukt och nedtonat ljus. Massor av levande ljus förhöjer trivselfaktorn.
  • Måla väggarna i lugna färger. Vitt, naturfärger, grönt och blått är klassiska spafärger som skapar harmoni. Se till att också ha lugnande, inspirerande tavlor eller bilder på väggarna att drömma sig bort i.
  • Att använda sig av aromaterapeutiska oljor och örter, rökelse och doftljus för att skapa en god stämning och samtidigt stimulera kropp och själ är en billig, men mysig investering.
  • I ett spa är det skönast när det är tyst. Men det behöver inte vara helt tyst, så länge som det är milda och rofyllda ljud. Det finns exempelvis cd-skivor med naturljud, som vågskvalp, delfinljud, skogsljud, fågelkvitter och liknande. Sådana ljud fungerar som meditation och kan sänka blodtrycket och pulsen samt minska ångest. Dessa skivor är alltså som gjorda för avslappning.
  • Den idealiska vattentemperaturen är 38,5 grader och maximalt bör du ha 40 grader varmt i vattnet. Du kan gärna berika vattnet med oljor eller färska örter, helst då lavendel, rosmarin eller salvia. Sjunk långsamt ner i badkaret och dröm dig bort. Ett spabad ska pågå i maximalt 15 till 20 minuter. Glöm inte att återfukta huden efteråt och drick även mycket vatten efter ditt spabad.