Basfakta om badkar

Den allra enklaste formen av badkar var länge ett vanligt träkar, modell extra large, som man med hjälp av hinkar fyllde med hett vatten. Napoleon Bonaparte, som dagligen tog ett flertal långa och mycket heta bad, hade ett stort antal sådana badtunnor av trä med emaljbotten installerade i sina slott. Materialutvecklingen för badkar har dock kommit betydligt längre idag och dagens utveckling på badkarsfronten har resulterat i en formidabel explosion på marknaden. Det finns en omfattande mängd olika varianter att välja på när du ska köpa badkar idag. Det finns badkar för nästan varje tycke och smak.

De flesta badkar idag är gjorda av s.k akrylplast, fiberplast eller emalj över stål eller järn skelett. Moderna vanliga s.k fristående (man brukar dela in badkar mellan fristående och inbyggda badkar) badkar förekommer främst i två utföranden idag :

  • västerländska badkar där man ligger ner
  • österländska badkar, även kallade ofuro, där man sitter ner

Sittbadkar

Sittbadkar passat utmärkt för mindre badrum med litet utrymme. Sittbadkaren är ofta ca 1 meter långa. Sittbadkar finns även med dörr vilket är bra för mindre rörliga personer, tex äldre, handikappade, eller barn som har svårt att komma i och ur ett vanligt badkar. Denna typ av badkar är också oftast ergonomsikt utformade vilket gör att de oftast är riktigt bekväma att sitta i även om du inte kan sträcka ut dig helt. Alla märken tillverkar inte sittbadkar men utbudet är tillräckligt stort för att du ska hitta någon med rätt stil och prisklass som passar dig och ditt badrum.

Hörnbadkar

Hörnbadkar kan vara en riktigt smidig och snygg lösning för en del badrum. Ofta är denna typ av badkar lite större så det är förmodligen inget för ett mindre badrum. Snarare är hörnbadkar lite mer av familjebadkar då det får plats flera personer samtidigt. Hörnbadkar är ofta multifunktionsbadkar och utrustade med massagefunktioner och jetstrålar för sköna spabad. Men det går lika bra att använda det utan dessa funktioner och ta ett vanligt bad. Badrum kan se väldigt olika ut och hörnbadkar finns i många former och utförande så det flesta borde kunna hitta något intressant alternativ.

Klassiska badkar

De klassiska badkaret är givet för livsnjutaren och esteten. Den här typen av badkar passar i nästan alla badrum men kanske inte alltid alla plånböcker. Det klassiska badkaret ger en mycket speciell charm och elegans oftast och ger dina badkativiteter en helt ny estetisk dimension. Bortsett från den rent estitiska och romantiska känslan ett klassiskt badkar ger blir det även mycket enklare att städa badrummet tack vara att man kommer åt under badkaret mycket lättare tack vare de höga eleganta badkarstassarna.

Jacuzzi – Bubbelbadkar

Jacuzzi eller bubbelbadkar som det vanligtvis kallas handlar mycket om livsstil och involverar ofta mer lyxiga och dyrare badkar vilket har blivit allt mer populär de senaste åren. De s.k bubbelbadkaren kommer från amerika där de blev populära under 60 – 70 talen. Bubbel badkar är den folkliga benämningen av s.k jacuzzi badkaret som blåser in luft i vattnet och skapar luftbubblor, därav bubbelbadkar.

Ett jacuzzibadkar skiljer sig till utseendet ganska mycket från ett vanligt badkar. Det är ofta triangelformat eller byggt i form av en oktagon och kan ibland vara nedsänkt i golvet. De flesta badhus brukar numera erbjuda sina badgäster möjligheten till jacuzzi i anslutning till de vanliga bassängerna. Annars är jacuzzi något som man vanligen förknippar med hotell och allsköns spaanläggningar. Nu börjar det ju även bli allt vanligare med s.k spabad hemma. Ytterligare en spa term som ofta förekommer när man talar om denna typ av badkar.

Benämningen Jacuzzi kommer urpsrungligen från den amerikanska badkarstillverkaren som introducerade bubbelbadkaren 1968 i USA. Bubbel badkaret blev snabbt populärt och spreds över hela världen. De fem mest populära bubbelbadkaren enligt pricerunner 09 är:

  1. Westerbergs badkar wawe 160 (ca 9000 Sek)
  2. ifö Caribia BK badkar (ca 5600 Sek)
  3. GAT bubbelbadkar Tibet exclusive (ca 13900 Sek)
  4. gbg bubbelbadkar skandic 150 (ca 7900 Sek )
  5. GAT bubbelbadkar Juliet exclusive (ca 13900)

Bubbelbadkar är trevligt men prioriterar man annat och är mer prismedveten vad gäller badkar finns även ett stort utbud på billiga badkar på nätet.

Designade badkar

För dem som föredrar lite lyxigare badrum och badkar finns ett allt större utbud på design badkar. Som vanligt är Italienarna duktiga inom området och är upphovsmän till flera designade badkar som tex: Alessi och Axor cittero. Andra designade badkar märken är tex Liason, New wave, Philipe Starck och Tara som du hittar hos tex Badoo.se