Förr badade man av rent hygieniska orsaker. Idag används badkaret i allt högre utsträckning för att koppla av, må bra och njuta. Badrummet har blivit en viktig del av vår livsstil. Men i och med utvecklingen och de alltmer avancerade lösningarna har det blivit allt svårare att välja badkar. Det handlar inte bara om det stora utbudet på badkar, olika typer, många nya funktioner, variationen i pris och kvalitet. Mer avancerade badkar tex bubbelbadkar ställer lite mer krav på både underhåll (hygien) och säkerhet. På denna sida guidar vi dig igenom de viktigaste sakerna du bör tänka på när du köper ett nytt badkar.

Vem / vilka ska använda badkaret?

Det kan tyckas som en dum fråga men med tanke på att det kan vara rätt stora skillnader i tex storlek på badkar blir det högst relevant om man tex har tänkt köpa ett större badkar. Är tanken att det bara är vuxna som ska använda badkaret eller ska det även användas av eventuella barn eller äldre personer som kanske inte har det lika lätt att ta sig in och ur ett badkar med hög kant? Det bästa är naturligtvis om alla som ni tänkt ska använda badkaret kan testa det på riktigt. Det är förstås inte alltid möjligt men då kan det vara bra att i alla fall testa att ta sig i och ur samt provsitta karet. Kan alla sitta bekvämt och tryggt tex?

Badrummets VVS & förutsättningar

Om ni tänker köpa ett lite större eller mer avancerat badkarssystem är det viktigt att tänka igenom en hel del praktiska frågor tex kring storlek, placering som måste passa ihop med hur rör och ledningar i badrummet är dragna, var avloppet sitter. Om badrummet är lite äldre, vvs i badrum håller runt 20 år, kanske du ska fundera på om det är lika bra att göra ett större ingrepp och passa på att byta ut rör och ledningar. Tänk bara på att anlita riktiga rörmokare och andra fackmän tex elektriker om det behövs, läs mer på säker vatten. Det är särskilt viktigt att elen dras rätt i badrum men även att övrigt arbete görs korrekt annars kommer inte försäkringsbolag betala eventuella skador som uppstår när det ej är gjort av certifierade fackmän.

Fundera även över hur det nya badkaret eventuellt påverkar badrummets övriga inredning. Till att börja med måste det tex kunna tas in genom dörren … Det är alltså mycket viktigt att redan från början mäta och rita upp hur ett nytt badkar skulle passa in i ert befintliga badrum. Det är inte omöjligt att det kan krävas vissa anpassningar och renovering av badrummet för att kunna rymma det nya drömbadkaret.

Form eller funktion?

Estetiken utgör också idag en allt viktigare aspekt vid val av nytt badkar. I och med att badrummen allt mer handlar om sköna upplevelser tycker många att det är viktigt att badkaret är snyggt designat och smälter in snyggt eller t.o.m höjer badrummet rent estetiskt. Badkar finns idag i en mängd olika material, färger och former och valet av badkar i sig kan därför ge hela badrummet olika karaktärer. Eftersom man inte alltid hittar rätt kombination av funktioner, utseende och pris så är det bra att redan från början vara på det klara med vad man prioriterar, vad som är viktigast för er, form eller funktion?

När du köper bubbelbadkar

Bubbelbadkar blir allt vanligare. De är förstås mer avancerade med alla funktioner och tillbehör som kan köpas till och därför är det ännu viktigare att tänka igenom sina krav på bubbelbadkaret innan du köper det. Några viktiga saker du bör fundera över är bl.a.

  • Ljudnivån – bubbelbadkar kan låter mer eller mindre, testa eller hör med försäljaren om de har dokumentation om ljudnivån!
  • Användarvänlighet – inställningarna bör vara enkla att göra. Ett överflöd av inställningsmöjligheter är inte nödvändigtvis bättre!
  • CE märkning – kontrollera att badkaret är CE märkt!
  • Hygien – finns rengöringsprogram / automatisk tömning & torkning?
  • Säkerhet – badkaret måste stå stadigt och vara tippsäkert